Djurens Rätt
25 June 2015

Krokodiler och alligatorer plågas och dödas för lyxprodukter

PETA:s dokumentation visar att djuren i vissa fall fortfarande var vid medvetande i flera minuter efter arbetarna försökt att döda dem.

Skor, väskor, skärp, plånböcker, skinnsoffor och skinnjackor– allt detta görs av djurs skinn. Skinnprodukter tillverkas vanligtvis av hudar från kor, grisar, getter, får, hästar, krokodiler, strutsar, kängurur och i vissa fall katter och hundar. Skinn har länge setts som en biprodukt från köttindustrin, men sanning är att många djur idag föds upp och dödas enbart för deras skinn. Skinnindustrin bidrar även en hel del till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin.

- Det är oacceptabelt att djur plågas och dödas för att bli till skinnprodukter. Vi uppmanar konsumenterna att inte köpa produkter med djurskinn utan istället välja produkter i djurfria material, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Importen av produkter med krokodil- och alligatorskinn till Europa är hårt reglerad, men det finns undantag för produkter med skinn från krokodiler och alligatorer som föds upp i fångenskap och som inte tillhör utrotningshotade arter.

Skinnprodukter är mycket sällan märkta, därför är det svårt att veta från vilket djur och varifrån skinnet kommer. I slutet av förra året kom PETA med avslöjandet att hundar dödas för att bli skinnprodukter. Vissa typer av skinn, som de från hundar och katter, är förbjudet att importera och sälja inom EU, men få kontroller görs för att se till att lagstiftningen efterföljs.
 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: