Djurens Rätt
23 May 2019

Kycklingar frös ihjäl under transporter till Kronfågel – tilläts fortsätta i flera år

”Djuren ska transporteras på ett sätt som inte skadar dem” säger Ulrike Segerström, djurskyddssamordnare vid Länsstyrelsen i Södermanlands län till SVT Sörmland, men det har ett företag som transporterar kycklingar till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm inte levt upp till under flera år.

Företagets transporter har inte varit anpassade för kycklingar och under lång tid har kycklingar som transporterats till slakteriet kommit dit blöta, kalla eller ihjälfrusna.

Den första kontakten med företaget om bristande hanteringar av kycklingar togs redan 2012, men transporterna har trots bristerna fått fortsätta fram till idag. Nu hotar länsstyrelsen med att ge transportföretaget djurförbud om inte problemen åtgärdas, det rapporterar SVT Sörmland.

I ett mail till SVT Sörmland skriver Magnus Lagergren, vd för Kronfågel att nya transportfordon ska börja användas som ”ytterligare förbättrar miljön och de olika klimat som kycklingen kan utsättas för under lastning”, men vad ”ytterligare” avser i sammanhanget är oklart då transporterna under flera år inte ens klarat av att leva upp till minimikraven för djurtransporter.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: