Djurens Rätt
18 January 2019

Kycklingarna får betala för din billiga måltid

Efter jul- och nyårsutgifter är det många av oss som har det lite snålare på kontot nu i januari. Vi tar med matlåda till jobbet och försöker hålla lite i slantarna. Efterfrågan på billiga veckomenyer är stor och kampanjpriser i matbutikerna regnar över oss likt Göteborgskt vinterväder.

Men, hur billigt får det bli? Butikerna använder lockpriser på kött och idag går det till exempel att köpa 1 kilo kyckling för bara 15 kronor. Mängden fågelkött som konsumeras i Sverige har femtondubblats sedan 1960. Från 1,6 kilo till hela 23,2 kilo per person och år. Och det är inte bara under januari som kyckling säljs med röda prislappar.

(...)

Att vilja eller behöva spara in på matkostnaderna är inget fel i sig. Men de som får betala priset för de röda prislapparna i frysdisken är djuren som ligger i förpackningarna.

Genom att kycklingar bor trångt, är avlade att växa snabbt samt genererar mycket kött av lite foder hålls kostnaderna nere för kycklingproduktionen. Detta leder tyvärr till att även kycklingarnas livskvalitet hamnar på samma nivå som de billiga priserna i mataffären.

Läs hela vår debattartikel på Aftonbladet Debatt

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: