Djurens Rätt
22 January 2017

Kycklingtransporter anmälda för flera fall av djurplågeri

Totalt omfattar åtalsanmälan 22 tillfällen då det enligt länsstyrelsen ska ha dokumenterats missförhållanden i samband med transporter av kycklingar till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm.

 Enligt SVT Sörmland ska det t.ex. i en av veterinärrapporterna till Livsmedelsverket stå att  ”de flesta av slaktkycklingarna var blöta, darrande och svaga vid ankomst till slakteriet”. Veterinären gjorde bedömningen att djuren utsatts för onödigt lidande.

–Man har vid flera tillfällen konstaterat att ett antal kycklingar varit väldigt kalla, ja nästan döda, när de kommit till slakteriet. En hel del har varit ihjälfrusna också, säger Ulrike Segerström, djurskyddssamordnare på länsstyrelsen till SVT Sörmland.

Hon berättar att när de tidigare gjort enskilda åtalsanmälningar så har det inte tagits upp av åklagare. Nu har de därför samlat ihop ett flertal dokumenterade tillfällen, 22 stycken, till en anmälan.

År 2011 anmäldes en transport till samma slakteri efter att 10 000 kycklingar kvävts till döds under transporten, men det åtalet lades ner. 2012 dömdes slakteriet till böter på 75 000 kronor efter att 7 500 tuppar hölls i trånga burar under ett dygn i väntat på slakt. Sommaren 2014 noterade länsstyrelsen i Sörmland en anmärkningsvärt hög dödlighet i transporter till det aktuella slakteriet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: