Djurens Rätt
11 July 2014

Lägg tillbaka plagget om det står ”ull” på klädetiketten

Den amerikanska djurrättsorganisationen PETA har filmat hur får inom ullindustrin skadas och misshandlas när de klipps. Materialet är filmat på 17 farmer i Australien. Enligt PETA kommer mer än fem procent av all australiensisk ull från de undersökta farmerna.

På bilderna ses får som trycks ner mot marken samtidigt som de får hårda slag i ansiktet eller misshandlas med klippverktygen. Lamm slås med hammare och chockade får kastas brutalt mot marken. Får som skadats och fått blodiga sår av klippningen sys slarvigt och snabbt ihop vid fullt medvetande.

- Det finns inga märkningar för ull. Det enda sättet som konsument att vara säker på att man inte bidrar till fårens lidande är att titta på klädetiketten och, om det står "ull", lägga tillbaka plagget på hyllan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Risken är stor att ull som säljs i Sverige kommer från farmer där hanteringen orsakat svårt lidande för fåren.

- Det är tyvärr inte första gången vi ser bevis på grava missförhållanden inom ullindustrin, men också när det gäller päls, skinn och dun. Vi rekommenderar företag som säljer ull och andra djurmaterial att utveckla och börja använda alternativa material utan djurprodukter, säger Camilla Björkbom.

Mer information finns på www.djurensratt.se/ull.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: