Djurens Rätt
23 January 2014

Lägst andel djurskyddsinspektioner i Sveriges minktätaste område

Nästan 40 av Sveriges omkring 70 minkfarmer finns i Blekinge. Blekinge i allmänhet och Listerlandet utanför Sölvesborg i synnerhet är Sveriges mest pälsfarmstäta område och så har det länge varit.

Länsstyrelsen, som är de som ska kontrollera farmerna, hade planerat att besöka 10 av länets farmer men endast två farmer besöktes. Detta rapporterar Landets Fria. Förklaringen? En sjukskriven kollega.

Ragnar Widerberg som är djurskyddshandläggare i Blekinge säger såhär till Landets Fria – Tanken var att vi nu skulle hinna med de sista farmerna som inte kontrollerats sedan djurskyddet gick över från kommunerna 2009. Men nu blev det inte så eftersom en av mina kollegor i början av hösten blev sjukskriven.

Begränsad ekonomi sätter stopp

Ingrid Lovén som är länsråd och avdelningschef för rätts- och djurskydd på Länsstyrelsen i Blekinge säger att anledningen till att det inte tagits in en vikarie för än nu är en begränsad ekonomi. – Vår ekonomi tillåter inte att vi tar in någon vikarie när vi inte vet hur lång vakansen blir. Att anställa någon ny tar också tid, men nu har vi en person som vikarierar tillsvidare.

Inget uttalande om effekterna av den bristande kontrollen

Lovén håller med Landets Frias reporter om att två kontroller på ett helt år är för lite men säger att effekten av de uteblivna kontrollerna inte går att uttala sig om för än de varit ute på farmerna.

Jordbruksverkets samlade statistik visar att det under 2013 utförts totalt sett 27 kontroller runt om i Sverige. Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström vill inte kommentera uppgiften om endast två kontroller i Blekinge för än resultatet av årets kontroller har analyserats. Det finns idag heller inga regler för hur ofta en farm ska kontrolleras.

Djurens Rätt arbetar för att all pälsfarming i Sverige ska upphöra. Läs mer på vår kampanjsajt www.djurensratt.se/mink

 

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: