Lai Sun Dining, en välkänd restauranggrupp med bas i Hongkong, gör framsteg för djurvälfärden genom att fasa ut ägg från hönor i burar i sin globala verksamhet. Efter påtryckningar från Djurens Rätt och konsumenter, med krav på mer transparens, har företaget nu rapporterat att 90 % av deras ägg kommer från frigående hönor. Målet är att uppnå 100 % senast år 2026.
Redan 2022 antog Lai Sun Dining en buräggsfri policy och lovade då att globalt fasa ut ägg från hönor i burar före slutet av 2023. Trots att de inte levde upp till det målet så har de gjort stora framsteg eftersom de nu rapporterar en uppfyllelsegrad på 90 %. Som svar på att Djurens Rätt och konsumenter världen över har krävt större transparens kring Lai Sun Dinings arbete för djuren har de nu meddelat ett nytt mål: Senast år 2026 ska de ha fasat ut samtliga ägg från hönor som hålls i burar.
– Att Lai Sun Dining fortsätter arbetet med att säga nej till burhållning av hönor är ett viktigt steg för djurvälfärden. Det här beslutet kommer påverka livet för tusentals hönor, säger Coral Ricote Lajusticia, kampanjchef hos Djurens Rätt.
Varje år använder Lai Sun Dining cirka två miljoner ägg, och deras buräggsfria policy kommer innebära ett minskat lidande för omkring 7 000 hönor varje år. Att företag väljer att säga nej till burhållning av hönor är ett viktigt ställningstagande för att få bort den värsta typen av djurhållning.
Att anta en buräggsfri policy är ett tydligt exempel på hur företag kan göra skillnad och välja en mer hållbar väg framåt. Däremot är en sådan policy någonting som bör ses som ett minimumkrav eftersom mycket mer behöver göras för djuren. Det enda sättet att vara säker på att inte bidra till lidandet som konsument är att helt välja bort ägg.
Tack vare ditt stöd kan vi påverka företag att anta starkare djurskyddskrav och driva kampanjer för att informera allmänheten om djurens situation. Vi behöver bli fler.