Djurens Rätt
02 July 2013

Landsbygdsminister Erlandsson positiv till köttfria måndagar

Under tisdagsförmiddagen var landsbygdsminister Eskil Erlandsson en av gästerna i Aftonbladets tält och många av frågorna där kom att handla om vår köttkonsumtion.

Han sade bland annat att han ändrat sig i frågan om ursprungsmärkning av kött eftersom han känt av de stora konsumentintresse som finns i frågan. Själv äter han mest vilt, då han jagar själv och har många vänner som jagar , men att han även har en vän som är vegetarian - "häromdagen" var svaret på frågan från Aftonbladets journalist om när han åt vegetariskt senast.

Många av oss skulle må bättre om vi åt mindre kött sa landsbygdsminister Erlandsson och många av oss borde också minska vår köttkonsumtion. För att åstadkomma detta mål ansåg han att köttfria måndagar skulle kunna vara en bra idé, men att det inte är något han vill se en lagstiftning kring, det bör istället vara upp till de som tillagar och serverar maten att besluta om.

En skatt på kött var han däremot negativt inställd till då han tror att detta kommer leda till fusk och "maffiametoder", i form av t.ex. smuggling. Han sa vidare att naturbetesdjur är bra djur att äta om det är miljön man har som syfte att förändra till det bättre, medan djur som äter sådant som människor kan äta, "spannmålskött", inte är bra för miljön på samma sätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: