Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/politisk_paverkan/djurvanlig_kommun/djurvanlig_kommun_1
05 April 2023

Lansering Djurvänlig kommun 2023

För femte året i rad släpper Djurens Rätt rankingen Djurvänlig kommun. Följ vår lansering den 18 april där du får veta rankingresultatet före alla andra. Från en av landets mest prisade skolrestauranger kommer dagens gästföreläsare för att dela med sig av sina bästa strategier för att lyckas med mer växtbaserat.

När

18 april kl. 14.00-14.50

Hur

Digitalt via Zoom. En länk skickas ut till anmälda samma dag som lanseringen äger rum.

Medverkande

 • Moderator: Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt
   
 • Cecilia Mille, sakkunnig inom hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt och ansvarig för Djurvänlig kommun. Cecilia presenterar årets resultat.
   
 • Gästföreläsare: Lena Sjöqvist, Restaurangchef i Örebro kommun
  • Restaurangchef och ansvarig för restaurang och café på Tullängsgymnasiet i Örebro med ca 1200 elever och 250 personal. Restaurang Tullängen har vunnit flertalet priser för sitt arbete från White Guide Junior, Region Örebro och Örebro kommun.

  • Lena kommer att dela med sig av strategierna bakom det framgångsrika arbetet. Hör henne berätta om Tullängens vinnande fokus på klimatsmart mat med en hög andel växtbaserat och om vikten av måltidsmiljö och kommunikation.

Om Djurvänlig kommun

Djurvänlig kommun är Djurens Rätts ranking av Sveriges kommuner utifrån vilka djurvänliga val kommunerna har gjort, som gjorts årligen sedan 2019. Djurvänlig kommun har stort fokus på den mat som serveras i skolor och förskolor - både satsningar på mer växtbaserad mat och även djurskyddskrav vid upphandling av animalier. De delarna väger tyngst i rankingen eftersom de påverkar flest djur och i störst utsträckning.

Denna del av undersökningen kompletteras av en mindre del som berör användning av påskfjädrar, begränsning av fyrverkerier, och åtgärder för att skydda djur vid valborgsfirande. I Djurvänlig kommun granskas områden som kommunen kan styra över, som kommunala verksamheter och inköp till dessa.

Anmälan är nu stängd.

Resultatet av Djurvänlig kommun 2023 är nu offentligt.

Dela: