Djurens Rätt
06 March 2018

Lantmännen slopar buräggen

 I Sverige är övergången till att använda ägg från frigående hönor inomhus och utomhus nu klar medan övergången i de övriga länder de är verksamma i, kommer vara klar 2025.

Att Lantmännens beslut kommer påverka många hönors liv råder det ingen tvekan om. Företaget finns i runt 20 länder, omsätter ca 40 miljarder/år och under dem finns varumärken som Axa, Korvbrödbagarn, Go Green, Kungsörnen, Hatting, Gooh!, Finncrisp, Schulstad, Start och många andra.

– Att ett stort företag som Lantmännen tar ställning för hönornas välmående är väldigt viktigt och ger en tydlig signal till resten av företagen som ännu inte tagit samma beslut. Djur i bur tillhör det förgångna, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

När Djurens Rätt började arbeta med buräggsfrågan år 2008 så satt 40 % av hönorna inom äggindustrin i burar. Idag är siffran nere på 12 % vilket innebär strax över 1 miljon hönor. En alldeles för hög siffra även om utvecklingen går åt rätt håll. Djurens Rätt fortsätter kämpa för hönorna och hoppas kunna leverera fler positiva besked om företag som tagit ställning för dem.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: