Djurens Rätt
18 April 2019

Lär av Malmö - kanotister ska inte gå före svanar

Förra veckan sköts en svanhane ihjäl efter beslut av Malmö kommun. Kvar blev hans partner och åtta ägg. Ägg som i måndags blev lämnade åt sitt dystra öde då svanhonan inte själv kunde försvara dem från konkurrerande fåglar.

Svanfamiljen har genererat ett stort engagemang i såväl sociala som i traditionella medier och debatter om vad som får göras mot djur väcks. Det är troligen lättare att identifiera sig med en blivande mamma som blir ensamstående utan stöttning, än miljoner individer som aldrig får träffa sin mamma i exempelvis kycklingindustrin. (Även om frågan om vad vi ska få göra mot djuren borde ställas även där.)

Efter den mediala storm som kretsat kring svanfamiljens öde säger Malmö kommun att de kommer tänka annorlunda om något liknande beslut ska tas i framtiden. Det är oerhört viktigt att alla kommuner nu tar liknande ansvar. 

Låt svanfamiljen vara en symbol för fortsatt handlande i djurvänlig riktning.

Samhället i stort bryr sig om djur och orättvisor som drabbar dem. Låt svanfamiljen vara en symbol för fortsatt handlande i djurvänlig riktning. Något som majoriteten av alla kommuner har gjort är att sluta använda fjädrar i påskpyntet och att sluta upphandla burägg. Tillsammans med åtgärder för mer växtbaserad kost i offentlig verksamhet och djurskyddskrav på det som upphandlas kan kommunerna ta ett ännu större ansvar. Både för de vilda och de tama djuren.

Djur är kännande individer, inte produkter eller problem för kanotister.  

Läs hela debatten i Dagens Samhälle

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

Samhällspolitisk chef
Dela: