Djurens Rätt
15 January 2018

Larmrapporten: hemlösa hundar dödas inför fotbolls-VM i Ryssland

Det är bl.a. nyhetsbyrån AFP som rapporterar om hur arrangörskommittén inför fotbolls-VM i Ryssland beordrat att hemlösa hundar ska dödas inför mästerskapet. "Vi har fått många klagomål från aktivister och medborgare som säger att masskjutningar och avlivningar av herrelösa djur förekommer i flera VM-städer", citeras Vladimir Burmatov, chef för Rysslands naturskyddskommitté, i Expressen. Kommittén uppmanar nu Rysslands idrottsminister att sätta stopp för massdödandet.

Tyvärr är det numera inte ovanligt med rapporter om ett massdödande av hemlösa djur inför stora internationella evenemang. Inför bl.a. fotbolls-EM i Kiev 2012, OS i Sotji 2014 och Eurovision Song Contest i Kiev 2017 kom rapporter om hundar dödades för att göra värdstäderna ”finare”.

Problemet med herrelösa hundar är stort i flera städer i bl.a. Ryssland, antalet hemlösa hundar i landet beräknas vara över en miljon. Att lösa problem med hemlösa djur som far illa genom massavlivningar har dock visat sig vara både ineffektivt och ytterst plågsamt för djuren. En mer långsiktig och human metod kallas TNR-M. Metoden innebär att hundarna som inte kan omplaceras fångas in och kastreras vilket gör att antalet djur minskar naturligt med tiden.

Fotbolls-VM i Ryssland äger runt från 14 juni till 15 juli.

Det här kan du göra

Skriv under uppropet och uppmana Svenska Fotbollförbundet att ta ställning för djuren när fotbolls-VM arrangeras!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: