Djurens Rätt
21 November 2016

Låt Linda stanna!

När schimpansen Linda var liten såg hon hela sin familj skjutas till döds. Linda fångades in, sattes i en bur och skickades ensam till Europa. Till slut hamnade hon på djurparken Furuvik, där hon nu varit i 30 år.

– Det har tagit lång tid att få henne att bli trygg och hon har fortfarande många problem. Hon är rädd för att vara ensam, är rädd för att bli instängd, blir lätt orolig och har svårt för förändringar, säger Ing-Marie Persson, tidigare primatansvarig på djurparken Furuvik till tidningen Arbetarbladet.

Linda är en individ som haft ett ruffigt liv, som har tagit hand om andra små schimpanser på Furuvik och som nu borde få en lugn tillvaro resten av sitt liv (även om det innebär att roa människor på en djurpark). Men så ser det inte ut att bli.

Furuvik vill att Linda ska föröka sig och föda ungar, men det har inte blivit några barn. Därför vill djurparken nu skicka iväg Linda till en annan djurpark. För att få större lönsamhet ska Linda bytas ut mot en annan schimpans som kan föda ungar - för ungar lockar besökare, det vet alla djurparker.

Djurens Rätt tycker att Linda, med allt hon har varit med om, är värd att få leva resten av sitt liv där hon nu har hittat trygghet, på Furuvik med sina artfränder.

Den tidigare primatansvariga på djurparken, Ing-Marie Persson håller med. Till tidningen Gefle Dagblad säger hon:

Det här är känsliga, empatiska djur som har ett likadant känsloliv som vi människor. Att flytta en 32-årig schimpans, som kom till parken efter att som tvååring ha blivit vildfångad och traumatiserad, och ensam skicka henne till en helt främmande miljö är som att flytta en ensam åldring från Sverige till ett äldreboende i ett annat land. Hon har dessutom gjort så mycket för parkens marknadsföring. Hon hade förtjänat ett tryggt pensionärsliv.

Låt Linda stanna!

Mer om Linda

Proteststorm mot flytten av apan Linda – "Fullständigt förödande", Arbetarbladet, 21 november

Schimpansernas "mamma" Ing-Marie Persson rasar mot Furuviksparkens planerade flytt av apor: "Rent djurplågeri, de tänker bara på pengar", Gefle Dagblad, 17 november

Schimpansen Linda, har hon ett eget värde?, riksdagsledamoten Elin Lundgrens blogg

Facebookgruppen Låt schimpansen Linda stanna i Furuvik

Namninsamlingen Låt schimpansen Linda stanna i Furuvik

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: