Djurens Rätt
15 October 2015

Lejon dissekeras inför publik på Odense zoo

Förra året skrev vi om Giraffen Marius som dödades och dissekerades på Köpenhamns Zoo. Nyheten nådde en internationell publik och många djurvänner upprördes.

Över 130 000 personer har enligt tidningen Metro skrivit under för att stoppa dissektionen men Odense zoo har valt att inte lyssna till kritiken. Trots detta väljer idag Odense zoo att dissekera lejonet inför en publik med barn och dessutom att livestreamahela händelsen. Lejonet var fullt friskt men dödades tidigare i år på grund av platsbrits.

– Det är en kulturell skillnad och jag har själv upplevt det när jag har pratat med kollegor på andra djurparker runt om i världen. Vissa av dem är avundsjuka och önskar att de kunde göra samma sak, men det skapar debatt när det är utanför Danmark, säger Nina Collatz Christensen till danska TV2.

Att fullt friska djur dödas på djurparker är dessvärre ingen nyhet och är något som sker regelbundet även på svenska parker. Det kan handla om att det inte längre finns plats eller att djuren inte har tillräckligt intressanta gener.

Djurparker hävdar ofta att deras verksamhet finns för att skydda djurarter och att lära barn om djur. Djurens Rätt menar dock att djur i fångenskap alltid är problematisk och att det är fel att ta djur från sin naturliga miljö.

- Att döda och dissekera ett fullt friskt djur och dessutom livestreama händelsen visar på allt annat än respekt för djuret. Det här är inte rätt sätt att lära barn om djur utan förstärker snarare bilden av att vi människor kan göra vad vi vill mot djuren, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Djurens Rätt arbetar för ett samhälle där djur inte ses som underhållning. Läs mer här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: