Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Hönor/hona_hemsk_frigaende
23 February 2024

Levande hönor bland döda – ett nytt djurskyddsbrott i äggindustrin

Ännu en gång har allvarligt lidande i djurfabrikerna avslöjats genom fruktansvärda filmer och bilder. Denna gång gäller det en äggfabrik i Vimmerby kommun där ett 30-tal levande hönor försöker ta sig fram och leta mat bland ett berg av döda hönor – som har lämnats kvar i en container. Djurens Rätt menar att det rör sig om systematiskt djurplågeri i djurfabrikerna och att politikerna nu måste agera för att montera ned dem.

− Det är fruktansvärda bilder, men jag är tyvärr inte förvånad. Vi ser återkommande liknande skandalbilder från djurfabrikerna och det går inte att kalla det som pågår för något annat än ett systematiskt djurplågeri. Det här fallet visar ännu en gång hur lite värde djuren har, särskilt när de inte längre anses lönsamma för industrin, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Hönorna i äggindustrin är avlade för att värpa ägg i en väldigt hög takt, men deras kroppar klarar inte av att göra detta i särskilt många år. Därför är det vanligt att hönorna dödas när de bara är 1,5 år gamla och inte längre anses ha något ekonomiskt värde. På de flesta svenska anläggningar gasas de ihjäl och förbränns. Men nu har det detta hanterats på ett extremt oansvarigt vis på Storebro Ägg i Vimmerby kommun, vilket först rapporterades av Dagens Vimmerby. Bland ett berg av döda hönor försöker ett 30-tal som har överlevt att hitta mat. I brist på annat har de börjat äta på de döda individer som de tidigare levde tillsammans med. Förutom lidandet som de överlevande hönorna utsattes för vid gasningen, där de kippat efter luft och gradvis blivit medvetslösa, så utsätts de nu också för svält och kyla. Vissa av dem är skadade och döende.

Djurfabriksägaren litade blint på ett externt slaktföretag, och undersökte inte själv om allt hade skett enligt plan. Både slaktföretaget och ägaren kan nu anses vara skyldiga för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Men de har båda agerat inom ett trasigt system, äggindustrin, där hönor förlorar sitt värde så snart de inte längre kan lägga tillräckligt många ägg. En normal livslängd för hönor är annars runt 10 år.

− För den som inte vill stötta lidande likt det här är den enda rekommendationen vi kan ge att välja bort ägg. Vi behöver äta färre ägg, för att färre hönor ska födas upp i fabriker med förhållanden som dessa. Även politiker behöver agera för att montera ned djurfabrikerna och stärka djurskyddet, avslutar Camilla Bergvall. 

Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för att de plågsamma djurfabrikerna ska monteras ned. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: