Djurens Rätt
22 April 2020

Livsmedelsverket censurerar slakteriernas skrik

Under slutet av 2019 publicerade FoodMonitor filmklipp som tagits inne på svenska slakterier av officiella veterinärer. Klippen – som en enligt offentlighetsprincipen hade begärts ut från ansvarig myndighet, Livsmedelsverket – skickades ut med ljud.

När tidningen i början av 2020 begärde ut liknande filmklipp kom istället filmklippen utan ljud. Enligt FoodMonitor var beskedet först att filerna var för stora att skicka med ljud, sedan att ”ljudet inte tillför ärendena någon sakuppgift och därför inte behöver tas om hand för arkivering”.

FoodMonitor har ett annat perspektiv på saken och skriver: ”Att djurskriken tagits bort från Livsmedelsverkets filmklipp är beklämmande – och strider mot den öppenhet som myndigheten påstår sig stå för.”

Djurens Rätts etolog Anna Harenius håller med och tror att anledningen till att ljuden från slakterierna tas bort är något helt annat.

- När till och med ljud börjar censureras av myndigheter kanske det som pågår bakom slakternas stängda dörrar har gått alldeles för långt?

I september förra året fick Djurens Rätt rätt mot Länsstyrelsen i Hallands län efter att myndigheten maskat så mycket information i begärda dokument att det inte ens framgick vilka djur som dokumenten handlade om. Djurens Rätt överklagade mörkningen och Kammarrätten i Göteborg gav Djurens Rätt rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: