Djurens Rätt
08 May 2014

Los Angeles förbjuder plågsamt cirkusredskap

Uppdatering 2017-05-26: en domstol i Los Angeles har rivit upp beslut - läs mer här.

Med start år 2017 kommer det inte längre att vara tillåtet att använda sk. bullhooks (ibland också kallat ankus, eller elefantkrok) eller något annat verktyg eller redskap som utsätter djur för lidande medan de turnerar i Los Angeles.

En bullhook görs av metal, plast eller trä och har en krok i ena änden som används för att kontrollera elefanter genom att utsätta dem för tryck eller smärta. Organisationer som PETA i USA har länge argumenterat för att verktygen ska förbjudas, och Los Angeles är den största staden hittills om inför ett sådant förbud.

En representant för två av USA:s största cirkusar, Ringling Bros. och Barnum & Bailey Circus, uttalade sig i media och sa att förbudet skulle innebära att de slutar turnerar i Los Angeles - de vill inte turnera utan sina elefanter, och inte turnera med elefanterna utan dessa redskap.

En representant från PETA svarade med att cirkusar fortfarande är välkomna till staden, men inte på bekostad av att elefanter ska lida eller plågas.

I Sverige finns inget förbud mot detta redskap, men i djurskyddslagen står att djur inte får "agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret".

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: