Djurens Rätt
30 August 2018

Lucys lag ska hjälpa brittiska hundar

Lucy öde väckte starka reaktioner och det är också efter henne som den nya lagen har fått sitt namn: Lucy's Law. Under sitt korta liv hade hon betäckts flera gånger om året och fråntagits valparna i förtid.

Den nya lagen, som föreslagits av Storbritanniens regering, stoppar försäljningen av hundar i djuraffärer och på internet. Hundar får i framtiden endast säljas från godkända uppfödare eller djurhem som omplacerar hundar.

– Människor som helt saknar respekt för djurs välbefinnande kommer inte längre att kunna profitera på denna eländiga handel, sa Storbritanniens miljöminister Michael Gove när lagen presenterades.

Ambitionen med lagen är nämligen att den ska sätta stopp för så kallade ”puppy mills”, storskalig uppfödning av hundar där djuren ofta hålls och lever under miserabla förhållanden, och där de tvingas föda kull efter kull av valpar.

Linda Goodman från organisationen CARIAD, som intervjuades i tidningen Daily Mirror, sa att människor först och främst ska adoptera en hund i behov av ett hem, men att de som köper en hund nu måste ha direkt kontakt med uppfödare och att det kommer säkerställa att hundarna behandlas på ett bättre sätt.

Samtidigt inför också Storbritannien ett förbud mot elhalsband, halsband som kan utsätta hunden för elchocker i upp till 10 sekunder åt gången.

Uppdatering 16 april 2020

Lucy's Law trädde i kraft den 5 april 2020. På sin webbsida skriver brittiska Department for Environment, Food and Rural Affairs: ""Lucy’s Law’ means that anyone wanting to get a new puppy or kitten in England must now buy direct from a breeder, or consider adopting from a rescue centre instead."

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: