Djurens Rätt
21 November 2012

Lyxproduktens mörka baksida

I juli kunde Igualdad Animal visa på hur uppfödningen av ankor och gäss för produkten foie gras ser ut i Frankrike och Spanien. Nu har organisationen släppt nytt material.

Denna gång kommer bilderna från uppfödaren Caracierzos, den näst största producenten av ank- och gåslever i Spanien. Caracierzos leverar bland annat till märkte Martiko, och den svenska organisationen Djurrättsalliansen skriver på sin Facebook sida att 14 procent av Martikos export går till Sverige.

Se filmen från Caracierzos på Igualdad Animals kampanjsida mot ank- och gåslever: www.granjasdefoiegras.org

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller till upp mot tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera.

Den här sortens uppfödning är inte tillåten i Sverige, men ank- och gåslever importeras hit och säljs i butiker och på restauranger.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: