Djurens Rätt
30 July 2015

Malaysia antar ny djurskyddslag

Den nya lagen röstades igenom den 7 juli och välkomnas av lokala djurorganisationer. Lagen har kommit till på grund av ett antal väldigt profilerade djurplågerifall som har rönt stor uppmärksamhet och upprördhet i Malaysia.

Den nya lagen reglerar sådant som burmått för djuraffärer och regler för djurtransporter, men vad som anses viktigast är att den skärper straffen för djurplågeribrott jämfört med vad som angavs i den tidigare djurskyddslagen härstammande från 1953.

Malaysias jordbruksminister Ismail Sabri Yaakob menade att den nya lagstiftningen var angelägen med tanke på alla de djurplågerifall som fått uppmärksamhet. både i traditionella samt sociala medier. Förhoppningen är att nya hårdare straff ska leda till att antalet övergrepp mot djur minskar.

Även om den nya lagen applåderats av lokala djurorganisationer så uttrycks samtidigt behovet av att t.ex. göra något åt problematiken med hemlösa djur på Malaysia. Ett djurhem i huvudstaden Kuala Lumpur tar om hand om 300 till 400 djur per månad. I den nya lagstiftningen ingår inte regler för sterilisering av djur, men straffen för att överge djur har blivit hårdare.

Enligt Ismail Sabri Yaakob överväger också Malaysias regering att införa djurskydd som ett skolämne för att komma tillrätta med problemen på lång sikt.

Källa

Channel News Asia: www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/malaysia-passes-animal/1966942.html

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: