Djurens Rätt
22 September 2021

”Mat är mycket mer än näring”

Detta är ett utdrag ur Matilda Anderssons intervju med Therese Alshammar från Tidningen Djurens Rätt nr. 3/2021. Tidningen Djurens Rätt är Djurens Rätts medlemstidning och Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd.

Hur gick det till när du tog steget till att börja äta grönare?
– Jag är intresserad av vetenskap och ser extremt många studier om fördelarna med att äta växtbaserat. Jag äter whole food – det finns inget bra ord på svenska – där jag äter saker från växtriket i så naturlig form som möjligt. Ju äldre jag blev desto mer påverkade kosten min prestation. Fram till 30 kommer man undan med mycket, sedan känns det som att systemet inte blir lika bra på att rensa undan.

Hur äter du nuförtiden?
– Jag försöker inte ha för mycket måsten eller tvång, jag försöker tänka 80–20. Hemma blir det alltid veganskt. Mat är så mycket mer än näring. Det är socialt anknutet, en stor del av mångas återhämtning eller uppladdning, jag kan inte vara för noga med min mat för då försvinner glädjen till att äta. Jag till och med tappar hungern om det blir för strikt.

Vad vill du att alla träningsmänniskor ska förstå om växtbaserad mat?
– Mjölk- och köttindustrin är extremt stor och vi har nåtts av deras budskap. Men man kan äta på extremt olika sätt, även exkludera kött, och ändå få i sig tillräckligt med protein. Det är värt att vara lite mer källkritisk – vem är det som säger vad? Ofta kommer påståendet från någon som försöker sälja något. Det finns proteiner i växter men man får vara lite mer noggrann. Det kan kännas jobbigt, men det kan vara en rolig utmaning som i slutänden är givande för fler än en själv.

Finns det fler anledningar till att du tycker att det känns bra att välja vego?
– Jag tycker inte om att äta någon som levt. Hur de levt är också en jättestark faktor. Sedan hoppas jag att vi fostrar nästa generation väl, många verkar redan fatta att vi inte har oändliga resurser och att naturen är skapad i perfekt harmoni, medan vi människor förstör det mer eller mindre. Vi i Sverige lever över våra tillgångar, var det inte redan i juli vi uppnådde dagen vi förbrukat våra naturresurser för det här året? En ganska lätt sak man kan göra själv är att äta allt mindre kött, det är inte hållbart att alla ska äta kött varje dag och varje måltid.

Detta är ett utdrag ur Matilda Anderssons intervju med Therese Alshammar från Tidningen Djurens Rätt nr. 3/2021. Tidningen Djurens Rätt är Djurens Rätts medlemstidning och Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd.

Josefin Strang

Josefin Strang

Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt
Dela: