Djurens Rätt
10 September 2015

McDonalds antar buräggsfri policy efter grymma avslöjanden i USA och Kanada

Det är den amerikanska djurrättsorganisationen Mercy for Animals som vid upprepade tillfällen kunnat visa upp filmmaterial som avslöjar djurplågeri hos McDonlads leverantörer både för kycklingkött och ägg. 

Som vi tidigare skrivit har McDonalds redan avslutat samarbetet med den utpekade anläggningen för kycklingkött och igår kom beslutet att de fasar ut användningen av ägg från höns i burar i USA och Kanada. Beslutet påverkar inte mindre än 8 miljoner hönor årligen.

Djurens Rätt driver sedan länge en framgångsrik kampanj mot burägg. Sedan Djurens Rätt inledde sin kampanj mot burägg år 2008 har fem kedjor helt plockat bort dem ur sitt sortiment, nu senast jättarna Willys och Coop. Det betyder att burägg bara säljs i en minoritet av mataffärerna. Vi ser positivt på att ett stort internationellt företag som McDonalds tar det här beslutet för att bespara miljontals hönor från ett liv i bur.

Både 2011 och 2013 kunde Mercy for Animals visa upp filmmaterial som visade grovt djurplågeri på McDonlads äggleverantörers anläggningar i Kanada och USA. Bilder på hur höns, vars ägg används för McDonalds Egg McMuffins, packas så tätt i smutsiga trådburar att de inte kunde gå eller fritt sprida sina vingar. Svårt sjuka och skadade fåglar satt kvar i burarna för att lida och sakta dö utan ordentlig veterinärvård och ruttnande kroppar av döda djur lämnades kvar i burar med levande fåglar. Filmmaterial går att se här men vi vill varna för mycket starka bilder.

Avslöjandena tillsammans med underskrifter från 75 000 amerikanska konsumenter och nästan 120 000 kanadensiska konsumenter har nu gjort att McDonalds tar steget att fasa ut de grymma burarna från leverantörskedjan.

Även om det är positivt att McDonlads tar det här steget för burhönsen så väntar vi fortfarande på starkare åtgärder för de kycklingar som företaget köper in för kött.

- McDonalds bör utvidga sina åtaganden för djuren genom att vidta ytterligare åtgärder för de kycklingar som dödas för Chicken McNuggets, säger Nathan Runkle på Mercy For Animals.

Djurens Rätts kampanj för kycklingar finns på www.djurensratt.se/var-ar-alla-kycklingar.

Vi konstaterar återigen att det säkraste sättet att inte utsätta djur för lidande och död är att välja vego. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! på www.djurensratt.se/valj-vego.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: