Djurens Rätt
12 December 2014

Mexiko förbjuder djur på cirkus

Torsdagen den 11 december röstade Mexikos kongress för en lagstiftning som förbjuder djur på cirkus i landet.

Den nya lagen röstades igen med klar majoritet och reglerar att inga djur får användas på cirkusar i landet. I beslutet skriver kongressen att användandet av djur på cirkus inte erbjuder något lärorikt för besökarna och att djuren endast uppträder på grund av rädslan för vad som skulle hända om de inte gör det.

Redan i juni 2014 så införde Mexikos huvudstad Mexico City ett förbud mot djur på cirkus, liksom sex andra delstater i landet också hade gjort. Men nu blir förbudet nationellt.

Beslutet berör hela 592 cirkusar i landet men behöver godkännas av landets president Enrique Peña Nieto innan det träder i kraft. Efter att detta sker kommer det att vara en period på sex månader som Mexikos delstater får på sig innan förbudet blir lag.

Enligt sajten The Dodo blir Mexiko det tionde landet i världen som förbjuder djur på cirkus efter Bolivia, Grekland, Peru, Cypern, Paraguay, Colombia, Slovenien, Nederländerna och Malta. Enligt Djurens Rätts tidigare kartläggning gäller vissa av dessa länders förbud endast vilda djur.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: