Djurens Rätt

Mindre kött och mer vego - en utveckling som fortsätter även under 2019

Som vi har skrivit om tidigare var rekordminskningen av konsumtionen av kött från år 2017 till 2018 ingen engångsföreteelse. Under 2018 minskade köttkonsumtionen i Sverige till nivåer som vi inte sett på mer än 10 år.

Och när Jordbruksverket idag har släppt ny statistik från första halvåret 2019 så visar det på att minskningen av förbrukningen i år är större än under motsvarande period 2018. Den totala förbrukningen av kött minskade med 3,1 procent under första halvåret 2019.

– Intresset för vegetariskt är fortsatt starkt. Djuretik och antibiotika är frågor prioriteras högt hos konsumenter som vill äta hållbart, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Den genomsnittlige svensken förbrukade i genomsnitt 83,5 kg kött per person under 2018, en minskning med 2,2 kg per person sedan 2017. Mycket tyder nu på att vi får se en fortsatt minskande siffra när 2019 sammanfattas.

Vill du äta mer vego? Beställ ett kostnadsfritt inspirationsmagasin

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: