Djurens Rätt
01 November 2018

Minkhållning bör baseras på vetenskap

Minkarna hålls på ett sätt som för många andra djur inte skulle vara lagligt. Minkar är aktiva rovdjur som i det vilda rör sig flera kilometer om dagen, men som i pälsdjursindustrin tvingas sitta i kala burar under hela sina liv.

De djur som är mest lika minkar och som hålls i fångenskap i Sverige är katter. Till skillnad från minkar har katter domesticerats under mycket längre tid och är bättre lämpade för att hållas i fångenskap med människor. Ingen tvivlar nog på att katter trots det skulle må dåligt av att sitta i små burar med golv av galler.

Bör få tillgång till simvatten 

I det vilda lever minkar i närheten av vattendrag där de jagar både i vatten och på land. I fångenskap saknas tillgång till vattendrag, och minkarna erbjuds endast en malen sörja av slaktrester som foder. Enligt lagstiftningen ska de, utöver fodret, få tillgång till minst en berikning som stimulerar jaktbeteenden i fångenskap. Den berikning de får bestäms av pälsdjursuppfödaren själv och av ekonomiska anledningar blir det ofta en kedja eller ett par plastmuggar.  

...

Minkar arbetar hårt för att få tillgång till simvatten jämfört med andra berikningar. Det tyder på att simning är ett beteendebehov eller att vattenbad åtminstone är en stark berikning som förbättrar deras välfärd avsevärt. Liknande studier har kommit fram till samma saker gällande grävmaterial för rävar och kaniner. Detta har lett till att grävmaterial lagts in som ett krav för hållande av rävar och kaniner. Det är den utveckling vi rimligtvis också bör se för minkarna.  

 

Läs hela debatten på Altinget

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: