Djurens Rätt
09 February 2021

Minkindustrin har fler ekonomiska problem än avelsförbudet

– Med avelsförbundet för 2021 så höjs nu röster om ersättning. Men sanningen är den att minkindustrin hade gått ekonomiskt dåligt oavsett regeringens beslut. Vi bedömer det som orimligt att regeringen ska investera i en ohållbar och olönsam industri och därför är det enda rimliga att redan nu ta fram en omställningsplan för minkindustrin i Sverige, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

Enligt en intervju i Lantbruksnytt har svenska minkfarmer fram till hösten 2020 inte fått några pälsar sålda på över ett år. Höstens auktioner gick inte heller bra, med låga priser och stora andelar som inte blev sålda. Nu har branschorganisationen Svensk Mink börjat blicka mot Finland och Saga Furs, istället för auktionshuset Kopenhagen Fur, på grund av nedläggningen i Danmark. 

Avelsförbudet på svenska minkfarmer under 2021 ställer ytterligare till det för minkindustrin. De kommer inte kunna producera nya pälsar under året, men har samtidigt kostnader om de ska ta hand om de kvarvarande avelsminkarna. Ersättningen, som betalas ut av staten efter regeringens beslut om ett avelsförbud, får inte baseras på inkomstbortfall innan förbudet, och kommer sannolikt därmed inte vara tillräckligt för att industrin ska överleva. 

I bland annat Finland och Danmark verkar enbart pälsar från smittfria farmer att få säljas, medan den svenska strategin varit annorlunda med nästintill 70 procent av farmerna haft smitta men ändå att de fått göra päls av minkarna. Minkfarmer i andra länder kan se orättvisan i det, och ytterligare påverka försäljningen av svenska pälsar.    

Läs mer om hur myndigheterna redan hjälpt industrin ekonomiskt under pandemin här.

Tillägg 11 februari 2021

I en tidigare version av texten skrev vi att Saga Furs inte kommer att acceptera pälsar från Sverige under nästa auktion i mars. Vilket skulle innebära att svenska minkfarmer återigen skulle kunna stå utan inkomst fram till auktionen i juni. Saga Furs förtydligade till Svensk Mink, den 10e februari 2021, att gamla svenska pälsar från hösten 2019 ska försöka säljas, samt enstaka från december 2020. Den informationen stämmer inte överens med den information som gavs till Djurens Rätt tidigare i veckan via Saga Furs.

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

Samhällspolitisk chef
Dela: