Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/nyheter/minskning_kycklingkosumtion_nyhet
02 June 2023

Minskning av kycklingkonsumtion kan ha skonat 1,5 miljoner liv

Ny statistik från Jordbruksverket visar att köttkonsumtionen är på väg nedåt igen, med en stor minskning i konsumtionen av kycklingar. Minskningen kan ha skonat 1,5 miljoner liv på bara tre månader, jämfört med samma period 2022. Det visar att Djurens Rätts ihärdiga arbete för kycklingarna ger resultat.

– Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst, och alla kan hjälpa till genom att välja bort kycklingen från tallriken. Statistiken visar verkligen att vi tillsammans kan göra skillnad. Fantastiska nyheter!, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt räknar alltid om Jordbruksverkets statistik över köttkonsumtionen från kilo och ton, till antal individer. Den nya statistiken visar bara vad som hänt under första kvartalet 2023 jämfört med samma period 2022. Det är därför oklart om minskningen kommer fortsätta resten av året. Vad som står klart är att svenskarnas minskade köttkonsumtion hittills under 2023 skonat cirka 1,5 miljoner kycklingar och 1500 nötdjur.

Under 2021 ökade konsumtionen av kycklingar med sex procent och nästan åtta miljoner individer. Utvecklingen fortsatte i liknande takt under större delen av 2022. Det ledde till att Djurens Rätt införde stora satsningar på kycklingar genom reklamfilmer och en vegoutmaning. Samtidigt briserade en skandal i Aftonbladet där turbokycklingar låg döende hos en svensk kycklingproducent, tack vare material som Djurens Rätt kunnat delge från en anonym källa. 

Allt arbete verkar ha gett resultat.

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat konsumtionsstatistik från Jordbruksverket finns här.

Stöd oss

Bli månadsgivare

Djurens Rätt gör skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss göra ännu större skillnad för kycklingarna genom att bli månadsgivare.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: