Djurens Rätt
29 September 2016

Montreal förbjuder pitbulls

För tre månader sedan dog en kvinna i Montreal efter ha blivit attackerad och biten av en pitbull. Som en reaktion på dödsfallet antog i tisdags en kontroversiell lagstiftning med målet att sätta stopp för pitbulls – vilket i den antagna lagen definieras som Staffordshire bullterrier, Amerikansk pitbullterrier, American staffordshire terrier (amstaff) samt hundar som är en mix av dessa tre raser eller som uppvisar karaktäristiska drag som finns hos dessa raser.

Lagen, som röstades igenom med 37 röster mot 23, innebär att personer som har en pitbull kommer att kontrolleras mot brottsregistret och måste betala 150 dollar för ett särskilt tillstånd. Hunden måste steriliseras, vaccineras och märkas med ett mikrochip, samt ha munkorg och alltid hållas i koppel när hunden vistas bland människor.

Personer som inte har möjlighet att leva upp till dessa kriterier utsätter hunden för en risk att avlivas - och inga nya tillstånd för pitbulls kommer att utfärdas efter den 31 december 2016. Lagen träder i kraft den 3 oktober.

Många är kritiska mot den nya lagen, som de menar har tillkommit som en konsekvens av att en enskild oansvarig person hade en hund som inte sköttes på rätt sätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: