Djurens Rätt
03 March 2017

Motion om veganmat

Miljöpartiet i Karlskrona har lämnat in en motion till kommunen om att servera vegansk mat med animaliska produkter som tillbehör till barn och elever i förskola och grundskola.

Med motionen vill Miljöpartiet i Karlskrona underlätta för Sveriges ambitiösa mål om att bli  världens första fossilfria välfärdsnation. I motionen har man både samlat underlag från Livsmedelsverkets rekommendationer, amerikanska Academy of Nutrition and Dietetics och kommunens redan befintliga måltidspolicy.

I den redan antagna måltidspolicy står det att “Särskild kost ska erbjudas till de som av medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl inte kan äta den mat som serveras enligt ordinarie menyer”. Vidare står det i måltidspolicyn att “Målsättningen är att alla barn och ungdomar ska äta av maten som serveras. Valfrihet mellan flera rätter på menyn är i detta sammanhang en väsentlig framgångsfaktor.”  

Det kan tyckas vara givet att ha en vegansk kost som grund underlättar kökspersonalens arbete då färre anpassningar behöver göras för specialkost. Och det är mycket som kommunen och elever får på köpet. Sedan tidigare vet vi att vegansk kost kan både ligga till grund för bättre hälsa, mindre miljöpåverkan och framförallt färre djur som utsätts för lidande. Vi håller tummarna för att motionen går igenom!

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: