Djurens Rätt
22 December 2020

Nästan alla kommuner skippar fyrverkerier till nyåret 2020

Nyåret 2020 blir annorlunda på många sätt, men en sak är densamma och det är att det i landets kommuner just nu jobbas med svaren till den årliga enkätundersökningen som ligger till grund för Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun. 

Hittills har 85 av landets 290 kommuner besvarat den del som rör fyrverkerier, fyrverkerier som varje år skrämmer och skadar både djur och människor. Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor på Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen har tittat närmare på svaren.

- Utifrån underlaget ser trenden att avstå från kommunalt arrangerade fyrverkerier ut att fortsätta sprida sig. Bara 5 procent av de som avstår i år svarar att de ställer in till följd av covid-19, hela 9 av 10 av kommunerna som svarat anger att de inte har fyrverkerier i kommunal regi annars heller. Tre av 85 svarande kommunerna har angett att de brukar arrangera fyrverkerier i kommunal regi och kommer göra det i år också.

När det gäller att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier görs det vanligen genom att hänvisa till vissa platser eller genom att tidsbegränsa och exempelvis endast tillåta fyrverkerier timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten. I den pågående undersökningen har 60 procent av de svarande kommunerna angett att de har sådana begränsningar i sina lokala föreskrifter. 

Förra året angav knappt hälften av kommunerna i undersökningen att de hade infört lokala begränsningar för fyrverkerier, begränsningar som kan vara att avstå från kommunalt fyrverkeri eller genom att begränsa användningen för privatpersoner - eller både och.

En del kommuner som avstår från eget fyrverkeri brukar ordna en ljusshow, en konsert eller något annat festligt arrangemang på nyårsnatten istället - något som sannolikt inte heller blir som vanligt i år. Djurens Rätt avråder från att ersätta fyrverkerier med svävande lyktor, då de kan innehålla ståltråd som kan skada djur om lyktorna blir liggande i naturen när de landar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: