Djurens Rätt
03 November 2017

Nestlé, väljer buräggsfritt i ny global policy

– Andelen företag som accepterar ägg från hönor i bur har minskat för varje år som gått sedan vi började arbeta ordentligt med den här frågan 2008. Det är glädjande att se att så många företag tar de djuretiska beslut som krävs för att hänga med i tiden, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Nestlé är inte helt säkra på om beslutet går att efterleva i alla delar av Asien men har ändå satt 2025 som globalt mål för utfasning av buräggen. För Europa och Nordamerika kommer omställningen att ha skett senast vid utgången av 2020.

Vårt syfte är att förbättra livskvaliteten och bidra till en hälsosammare framtid. Detta innefattar att garantera anständiga djurskyddsnormer för det som används i våra produkter, säger Annelie Barkelund, kommunikationsansvarig för Nestlé i Sverige.

Nestlé omsätter mer än 700 miljarder kronor årligen och är världens största livsmedelsföretag. I dagsläget kommer hela 60 % av Nestlés ägg i Europa från hönor i bur och siffran i övriga världen är ännu högre. Beslutet gäller samtliga äggprodukter, allt från hela skalägg till äggpulver och så kallat flytande ägg.

– Nestlés beslut kommer att ha inverkan på miljontals hönors liv och är ännu ett steg mot en värld där djur inte hålls instängda i burar, säger Camilla Björkbom.

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Willy’s, Netto, City Gross, Pressbyrån och 7-Eleven valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom Open Wing Alliance, som är ett internationellt samarbete för hönorna, har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera av de världens största hotellkedjor antagit nya policys mot burägg det senaste året.

Här kan du läsa mer om hönor i äggindustrin. 

PS. Vill du lära dig att baka utan ägg? Spana in våra bästa bakningsrecept på den nya inspirationssajten väljvego.se

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: