Djurens Rätt
10 June 2019

Nordrest slopar buräggen!

– Det är viktigt för oss på Nordrest att vara med och bidra till att djuren får det bättre och därför har vi valt att säga nej till ägg som kommer från hönor i bur, säger Johan Östlund, inköpsansvarig på Nordrest.

Nordrest serverar mat till restauranger som Restaurang MODIS, Taste Stockholm, Restaurang Blå, Tekniska by Pontus, Café Regnbågen och Heat Akademiska.

Tidigare i år har företag som Axfood valt att fasa ut buräggen från sina egna märkesvaror Eldorado och Garant till år 2020. Fazer Group, Foodmark, Max Burgers och Sushi Yama har även de valt att ta bort eller fasa ut buräggen från sina verksamheter.

– Det är positivt att företagen visar vägen i den här frågan då Sverige verkligen hamnat efter. Luxemburg, Tyskland och Österrike har redan valt att förbjuda burhållning av hönor men här hemma är det fortsatt lagligt. Det är såklart väldigt bekymmersamt då forskning visar att hönor i bur är de djuren inom livsmedelsindustrin som har det allra sämst samt att både företag och konsumenter tydligt tar avstånd från burägg, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

En rapport som sammanställts av Charity Entrepreneurship rankar välfärden hos de vanligaste djuren i livsmedelsindustrin. Där rankas hönor i burar som de djur som har det allra sämst, tätt följda av kycklingarna i köttindustrin. Därför informerar Djurens Rätt löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut de kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld. På Äggläget kan du läsa mer om hur företagen jobbar med just äggfrågan.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: