Djurens Rätt
10 September 2016

Norge förbjuder elefanter på cirkus

Efter flera års arbete av organisationer som NOAH, och av aktivister och politiker, nåddes igår en stor framgång när Norge förbjöd vilda djur på cirkus. Förbudet kom till genom att myndigheten Mattillsynet igår presenterade nya regler som i praktiken innebär ett förbud mot vilda djur, inklusive elefanter, på cirkus.

Sedan tidigare har Norges veterinärförbund och flera andra instanser uttalat sig positiva till ett förbud mot elefanter på cirkus. För två år sedan slutade elefanter att användas på cirkusar i Norge efter att flera kommuner införde lokala förbud. Men från 1 januari 2017 så är elefanter inte tillåtet på cirkusar någonstans i Norge.

- Vi har arbetat hårt för att få till denna nya lagstiftningen. Elefanter finns sedan två är tillbaka inte längre på cirkusar i Norge, men det är en stor framgång att myndigheterna nu definitivt har satt stopp för detta djurplågeri, säger Siri Martinsen, veterinär på NOAH.

Den nya lagstiftningen i Norge består av en lista som reglerar vilka djur som får visas på cirkus. Från den listan har elefanter och vilda djur, undantaget kameler, tagits bort. Om dessa djur ska visas upp på cirkus i Norge krävs från 1 januari 2017 specialtillstånd från Mattillsynet, som har varit tydliga med att elefanter inte ska förekomma på cirkus och inte kommer att ge tillstånd för detta.

- NOAH gläds åt att Norge nu, till slut, har anslutit sig till de länder som har förbjudit elefanter på cirkus. Vi ser fortfarande problemen med välfärd för andra cirkusdjur, men detta är ett viktigt steg att Norge nu har anslutit sig till de länder i Europa som har tagit steg framåt på detta område, säger Siri Martinsen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: