Djurens Rätt
14 January 2018

Norge förbjuder pälsdjursfarmning!

"JAAAA!!! VI KLARTE DET!!! PELSDYROPPDRETT BLIR FORBUDT!"

Så skriver den norska djurrättsorganisationen NOAH på sin Facebooksida. Efter 30 års kamp och hårt arbete av djurorganisationer och djurvänner i Norge har den norska regeringen nu meddelat att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas.

-Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, men också för att det sätter ett gott exempel för Sverige, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Beslutet om ett förbud mot pälsdjursfarmer finns med i den norska regeringsplattformen, där det står att:

"Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode foreksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25."

I Norge finns idag drygt 300 pälsdjursfarmer, 4-5 gånger som många som antalet farmer i Sverige. Farmerna i Norge föder upp och dödar 700 000 minkar och 110 000 rävar för sin päls varje år.

Norge sällar sig med beskedet till den växande skaran av länder i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning. Under 2017 har också Tjeckien och Tyskland fattat beslut om stänga ner pälsdjursfarmerna.

Uppdatering 11 april 2019

Igår lade den norska regeringen formellt fram lagförslaget om ett förbud mot pälsdjursfarmning i Norge. Lagförslaget har ett brett politiskt stöd i Norge, vilket innebär att lagen kommer att röstas igenom i stortinget när omröstningen sker.

Uppdatering 14 juni 2019

Natten till den 15 juni röstade det norska stortinget igenom lagen som förbjuder pälsdjursfarmning i Norge!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: