Djurens Rätt
16 February 2017

Norge vill jaga 999 valar under 2017

I rapporten "Frozen in Time: How Modern Norway Clings to Its Whaling Past" som kom ut förra året presenterades siffror som visade att Norge är det land i världen som jagar flest valar – det senaste åren har Norge dödat fler valar än vad Japan och Island har gjort tillsammans. Detta trots att Norge enligt tv-bolaget NRK har haft problem med att sälja mycket av det valkött som fartygen tar in och den norska regeringen finansierar projekt där nya sätt att använda valköttet tas fram, som i bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

Totalt har nästan 12 000 valar dödats av norska valfångstfartyg sedan år 1993 och 2016 låg kvoten på antalet valar som fick jagas på 880 djur. Av dem dödades 590 valar under 2016 i Norge.

Men trots svårigheterna med att få sålt valköttet så intensifierar Norge sin valjakt under 2017 och har utökat kvoten för antalet valar som får jagas till 999 individer, en ökning med 119 valar jämfört med året innan.

Internationella valfångstkommissionen förbjöd kommersiell valfångst 1986 men fångsten återupptogs i Norge 1994. Norge, Island och Japan är de tre länder i världen som fortsätter att jaga valar trots förbudet - Norge och Island har kommersiellt jakt på valar medan Japans sker med vetenskapliga argument, en forskning som dock kraftigt har ifrågasatts och kritiserats.

Källa

Really, Norway, you want to kill even more whales though no one wants to eat them?, whales.org, 6 februari 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: