Djurens Rätt
21 April 2013

Norges största parti tar ställning mot pälsfarmer

De två norska organisationen NOAH - for dyrs rettigheter och Dyrevernalliansen gick under båda under söndagsförmiddagen ut med informationen att Arbeiderpartiet, Norges största parti med statsminister Jens Stoltenberg i spetsen, har beslutat att skriva in i sitt partiprogram att partiet vill förbjuda pälsfarmning. Beslutat togs under partiets pågående kongress i Oslo.

I Norge finns idag lite drygt 280 pälsfarmer, som föder upp och dödar minkar och rävar för sin päls skull. Norska djurrättsorganisationer har under lång tid arbetat mot denna industrin, bland annat genom avslöjande bilddokumentationer och genom långsiktigt politiskt lobby- och opinionsarbete.

Det senare arbetet har resulterat i två stora framsteg på sistone. Först var det partiet Venstre som tog tydligt tog ställning mot pälsfarmer, och nu gäller detsamma Arbeiderpartiet. Vi frågade därför Siri Martinsen, ordförande för organisationen NOAH - for dyrs rettigheter om hur det politiska läget är i Norge rörande landets pälsfarmer.

- Partierna Sosialistisk Venstreparti, Venstre och nu Arbeiderpartiet är för en avveckling, liksom två partier som inte sitter i Stortinget - Miljøpartiet De Grønne och Rødt.

Men för att få igenom ett förbud krävs en majoritet i Norges riksdag, Stortinget. Och än är det inte säkert att det finns en majoritet bland stortingets 169 ledamöter för ett förbud - det beror på hur ledamöterna till partier som Fremskrittspartiet, Høyre och Kristelig Folkeparti röstar, förklarar Siri Martinsen.

- Men det finns en majoritet i regeringen, som består av Arbeiderparti, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet, och de har utlovat att ett förslag om ett förbud av pälsfarmer ska läggas fram till Stortinget innan mandatperioden är över, vi räknar med att det ske innan sommaren.

- Vi kommer nu ligga på Sosialistisk Venstre och Arbeiderpartiet att göra verklighet av sitt uttalade motstånd mot pälsfarmning, och vi räknar med att de kör över regeringspartnern Senterpartiet, som är för pälsfarmer, i denna fråga, säger Siri Martinsen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: