Djurens Rätt
29 November 2019

Norsk liberal politiker besökte riksdagen - talade om kampen mot pälsdjursfarmning

Under gårdagen besökte den norske statssekreteraren för klimat- och miljödepartementet riksdagens djurskyddsforum, för att prata om hur Norge gått tillväga för att avskaffa pälsdjursuppfödning.  

– Det var ett stort folkligt engagemang, många aktivister och väljare och andra har jobbat mycket under lång tid. Det har dokumenterats väl i offentligheten om hur dålig djurvälfärden på farmarna har varit. Det kom ut många dokumentärer och bilder, vilket gjort många upprörda. Men i slutändan var det en politisk kamp, säger Sveinung Rotevatn statssekreterare i det liberala partiet Venstre.

Det var efter 20 års kamp och hårt arbete av djurskyddsorganisationer och djurvänner i Norge meddelande norska regeringen förra året att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas. Även i Sverige finns en stark opinion mot pälsdjursfarmning, då 8 av 10 svenskar vill se ett förbud. Ändå har en lagändring inte skett.

- Min uppfattning är att det inte har varit lika stor offentlig uppmärksamhet mot förhållandet på farmerna i Sverige som det var i Norge. I Norge har politikerna reagerat starkt på hemska bilder på blinda minkar och rävar med blodiga svansar, som är till följd av vanskötsel. Det har gjort många arga, vilket lett till att många partier tagit ställning, säger Sveinung Rotevatn.

Djurens Rätt tycker det är intressant att Venstre är det parti som drivit på frågan i Norge.

– Venstre som drivit frågan i Norge är ett liberalt parti, vilket vi tycker är extra intressant med tanke på att de svenska liberala partierna inte driver frågan. Vi hoppas att Venstre ska inspirera svenska politiker, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Bakgrund

Den 14 juni 2018 röstade det norska stortinget igenom lagen som förbjuder pälsdjursfarmning i landet. Till år 2025 ska de sista farmerna vara avvecklade. Det innebär att 15 länder i Europa nu har ett förbud eller har fasat ut pälsdjursfarmning, men Sverige är inte ett av dem. Förra året lämnade Jordbruksverket in en utredning om minkbranschen till regeringen, efter kritik från bland annat Djurens Rätt om att pälsdjursfarmningen inte lever upp till djurskyddslagens krav om naturligt beteende. Utredningens slutsats var att de inte vet om djurskyddslagen uppfylls av pälsdjursuppfödarna och att det behöver forskas kring mer.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: