Djurens RĂ€tt
21 July 2016

Nu ska Turin bli en vegostad

Turins nya borgmÀstare, Chiara Appendino, frÄn partiet FemstjÀrnerörelsen, har drivit igenom att staden, Italiens fjÀrde största, ska bli en vegetarisk och vegansk stad, den första i Italien. I programmet som hennes parti tagit fram gÄr det att lÀsa att det Àr viktigt att vÀlja bort kött och mejeriprodukter för miljön, hÀlsan och för djurens vÀlmÄende.

Detaljerna för hur beslutet i Turin ska genomföras har inte publicerats, men det förvÀntas att staden t.ex. ska utbilda skolelever i djurskydd och om nÀringslÀra.

Beslutet har - inte helt förvÄnande - kritiserats pÄ sociala medier. men Turins nya ansvariga för miljöfrÄgor, vegetarianen Stefania Giannuzzi, gjorde i ett uttalande det tydligt att nÀr staden föresprÄkar vegetarianism och veganism sÄ Àr det ingen direkt kritik mot de inflytelserika köttproducenter i regionen Piemonte, som Turin tillhör.

Detta Àr första gÄngen som en stad i Italien tar ett vegosteg pÄ detta sÀtt. Sedan tidigare har Barcelona, Spaniens nÀst största stad, tagit ett beslut om att staden ska bli "veg-friendly" genom att bl.a. ta fram en officiell vegetarisk guide över staden och uppmana sina invÄnare att införa en köttfri dag i veckan.

KĂ€lla

Five Star mayor of Turin to create Italy’s first ‘vegetarian city, The Guardian, 21 juli 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: