Djurens Rätt
21 July 2016

Nu ska Turin bli en vegostad

Turins nya borgmästare, Chiara Appendino, från partiet Femstjärnerörelsen, har drivit igenom att staden, Italiens fjärde största, ska bli en vegetarisk och vegansk stad, den första i Italien. I programmet som hennes parti tagit fram går det att läsa att det är viktigt att välja bort kött och mejeriprodukter för miljön, hälsan och för djurens välmående.

Detaljerna för hur beslutet i Turin ska genomföras har inte publicerats, men det förväntas att staden t.ex. ska utbilda skolelever i djurskydd och om näringslära.

Beslutet har - inte helt förvånande - kritiserats på sociala medier. men Turins nya ansvariga för miljöfrågor, vegetarianen Stefania Giannuzzi, gjorde i ett uttalande det tydligt att när staden förespråkar vegetarianism och veganism så är det ingen direkt kritik mot de inflytelserika köttproducenter i regionen Piemonte, som Turin tillhör.

Detta är första gången som en stad i Italien tar ett vegosteg på detta sätt. Sedan tidigare har Barcelona, Spaniens näst största stad, tagit ett beslut om att staden ska bli "veg-friendly" genom att bl.a. ta fram en officiell vegetarisk guide över staden och uppmana sina invånare att införa en köttfri dag i veckan.

Källa

Five Star mayor of Turin to create Italy’s first ‘vegetarian city, The Guardian, 21 juli 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: