Djurens Rätt
21 January 2019

Nu tar också SJ ställning för hönorna

På sin hemsida skriver SJ att de under 2019 kommer att gå över till ett sortiment helt fritt från ägg som kommer från hönor i bur. Företaget har redan kommit en bra bit på vägen då hela 97,5 % av äggen redan kommer från frigående hönor.

– Många, men inte alla, burägg i Sverige idag hamnar i produkter där de inte syns. Det är därför väldigt viktigt att företag, likt SJ, tar heltäckande beslut i frågan, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Svensk Cater med sina 1 400 kunder, är en av de tre största grossisterna i Sverige. I sin nyligen släppta hållbarhetsrapport skriver de att deras egna märkesvaror kommer vara buräggsfria till 2020 och resten av sortimentet till 2025. Beslutet inkluderar samtliga ägg (hela ägg, skalägg, ägg som ingrediens samt ägg i sammansatta produkter).

– Svensk Cater blir den första stora grossisten som tar det här beslutet och det råder ingen tvekan om att det kommer göra skillnad för många hönor. Vi hoppas nu på att marknadsledande Martin & Servera och andra stora grossister följer i samma spår. Hos Martin & Servera finns det stora mängder burägg och det är bekymmersamt att de inte tar sitt ansvar för hönorna, fortsätter Nathalie Söderström.

Djurens Rätt kunde nyligen berätta att det för första gången i modern tid sitter under en miljon hönor i burar i Sverige. För tio år sedan satt 40 % av hönorna inom den svenska äggindustrin inlåsta i burar, nu är siffran nere på 10,9 %. Positiva siffror men den behöver komma ner till 0 %.

– Det är dags för Sverige att vara med och visa vägen i den här frågan och liksom Luxemburg, Österrike och Tyskland, förbjuda burhållning av hönor, säger Nathalie Söderström.

Djurens Rätt informerar löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut företag kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: