Djurens Rätt
11 June 2025

Ny handlingsplan för växtbaserade livsmedel

Under ett event i EU-parlamentet den 11 juni presenterades ett förslag till handlingsplan för att stärka sektorn för växtbaserade livsmedel. Djurens Rätt är en av cirka 75 organisationer som står bakom strategin.

Djurens Rätt är en av ungefär 75 organisationer som står bakom ett nytt förslag till en handlingsplan för växtbaserade livsmedel, som presenterades 11 juni.  Handlingsplanen syftar till att stärka den växtbaserade livsmedelssektorn inom EU, och uppmanar EU-kommissionen och medlemsländerna till en rad åtgärder. Målet är att skapa ett hållbart, konkurrenskraftigt och motståndskraftigt livsmedelssystem genom att adressera hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumenttillgänglighet. För att fler konsumenter ska välja bort djur från sin tallrik behöver den växtbaserade livsmedelssektorn fortsätta att växa. 

Det krävs ett helhetsgrepp för att få alla led i kedjan att utvecklas och synka med varandra, och därför är jag glad över den stora uppslutningen bakom det här viktiga initiativet, säger Benny Andersson, generalsekreterare hos Djurens Rätt. 

Åtgärderna som presenteras i dokumentet har en stor överensstämmelse med de synpunkter som Djurens Rätt under våren har skickat till EU-kommissionen om EU:s långtidsbudget, och till den svenska regeringen om nästa budgetperiod för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Den växtbaserade sektorn har inte legat i fokus för politiska åtgärder på livsmedelsområdet, men det kan komma att ändras. 

Sveriges regering har nyligen annonserat att de vill se ökad produktion av gröna proteiner i landet, med mätbara mål för tillväxten. Det är en välkommen utveckling då Sverige behöver satsa mer på växtbaserade alternativ till djurfabriker, säger Benny Andersson. 

Handlingsplanens huvudmål: 

  1. Öka produktion och konsumtion: Förbättra produktionen och konsumtionen av växtbaserade livsmedel för att hantera hälsa, biologisk mångfald, klimat och livsmedelssäkerhet. 

  2. Stödja bönder: Ge riktat stöd till bönder, särskilt unga och nya aktörer, för att diversifiera produktionen och dra nytta av nya marknadsmöjligheter. 

  3. Öka efterfrågan: Göra växtbaserade livsmedel mer tillgängliga och prisvärda för konsumenter, vilket säkerställer stabila marknadsförhållanden för producenter. 

  4. Investera i forskning och utveckling (FoU): Fokusera på forskning och utveckling för att främja innovation och förbättra sektorn för växtbaserade livsmedel. 

Handlingsplanen betonar den strategiska rollen som växtbaserade livsmedel spelar för att stärka EU:s livsmedelssäkerhet och positionera EU som en global ledare inom hållbara livsmedelssystem. Organisationerna som skrivit under representerar djurvälfärd, hållbarhet, miljöskydd, konsumenträttigheter och främjande av växtbaserade livsmedel. 

STÖD OSS

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska avspeglas i lagstiftningen. Stötta vårt politiska påverkansarbete. 

Bli medlem
Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: