Djurens Rätt
18 May 2016

Ny lag i Luxemburg gör djur till kännande varelser

Den nya djurskyddslagen i Luxemburg har lagts fram av landets jordbruksminister Fernand Etgen och om den röstats igenom i landets parlament så ändrar den på hur landets lagstiftning ser på djur. I den uppdaterade lagstiftningen definieras djur som "levande icke-mänskliga varelser med ett nervsystem som gör att de kan uppleva smärta och andra känslor" som bl.a. smärta och ångest.

Om lagen röstas igenom så innebär den ett förbud mot att föda upp djur för sin päls, men också ett förbud mot att föda upp djur för sina fjädrar, för sitt skinn och för sin ull. Den sätter också stopp för dödandet av hankycklingar i landets äggproduktion, en företeelse som förekommer i alla andra länder i världen (Tyskland är i dagsläget det enda andra land som tagit steg bort från detta).

Bakgrunden till den nya lagen – som säger att djur inte längre ska ses som föremål utan som kompetenta icke-mänskliga levande varelser med vissa rättigheter – är enligt Fernand Etgen att landet måste anpassa sig till den forskning som finns om djur.

För att bli verklighet måste den nya lagen röstas igenom i Luxemburgs parlament, där Fernand Etgens parti är en del av den koalition som sitter i regering.

Källor

Luxembourg Is Set to Become the Most Animal-Friendly Country in the World, VICE News, 13 mars 2016

Animals to be Re-Classified under Luxembourg Law as non-Human Living Beings for new Animal Cruelty Law, Chronicle, 8 mars 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: