Djurens Rätt
06 June 2016

Ny lag i Portugal förbjuder dödandet av hemlösa djur

Omkring 100 000 hemlösa hundar och katter avlivas varje år i Portugal på olika anläggningar som tar hand om djur. Men från år 2018 kan det bli slut på dödandet.

En ny lag som kommer att röstas igenom i Portugals parlament i juli, det anses vara en formalitet att lagen kommer att antas då den har brett politiskt stöd bland en majoritet av partierna i parlamentet, förbjuder dödandet av hemlösa hundar och katter i landet. Istället ska det satsas på steriliseringar och på adoptionsprogram så att djuren skickas vidare till ett nytt hem istället för att gå vidare till avlivning, vilket idag är fallet.

De enda tillfällen då djur får avlivas enligt den nya lagen är när de är sjuka eller har allvarliga beteendeproblem. Överbeläggningar och ekonomiska problem anges tydligt i lagen inte vara skäl för att få avliva djur.

Det finns en oro för att lagen, som har en övergångsperiod på två år och om den röstas igenom kommer att träda i kraft från år 2018, kommer att medföra ökade kostnader och kräva mer resurser av de som idag tar hand om hemlösa och katter, men förslaget har ett brett politiskt stöd och förväntas röstas igenom under sommaren.

Källor

Portugal aprova lei que proíbe morte induzida de animais abandonados, ANDA, 6 juni 2016
Cães e gatos abandonados vão ser esterilizados em vez de abatidos, Jornal de Negócios, 12 maj 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: