Djurens Rätt
12 December 2017

Ny lagstiftning skärper straffen för djurplågeri i Storbritannien

I mitten av november väckte den brittiska regeringens beslut om att i samband med Brexit ta bort en skrivning i lagstiftningen om att djur kan uppleva känslor och smärta när landet lämnar EU starka reaktioner. Storbritanniens miljöminister Michael Gove menade att beslutet var en missuppfattning. Och idag presenterades lagstiftning som gör tydlig att Storbritannien även i framtiden kommer erkänna djur som kännande varelser.

Den brittiska regeringen har idag lagt fram förslag till en ny lag som kräver att hänsyn till djur som kännande varelser tas vid alla tillfällen då nya lagar antas i Storbritannien som berör djur.

Storbritannien skärper samtidigt straffet för djurplågeri från maximalt sex månaders fängelse, vilket var lågt jämfört med många andra länder i Europa (i Sverige är maxstraffet 2 års fängelse för djurplågeribrott) till fängelse i upp till 5 år.

Källa

Gove's boost for animal welfare: Maximum jail sentence for cruelty to be increased to five years under tough new laws, Mail Online, 12 december 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: