Djurens Rätt
12 October 2015

Ny rapport avslöjar lidande djur och sanningen bakom Europas ”etiska” pälshandel

De nordiska länderna, i synnerhet, har marknadsfört sin pälsindustri som etisk i fråga om djurvälfärd. Speciellt det skandinaviska företaget Saga Furs använder strategier som "etisk märkesprofilering". Ändå avslöjar den nya rapporten hur villkoren för djuren på nordiska pälsfarmer inte signifikant skiljer sig från villkoren på pälsfarmer i andra delar av världen.

- Pälsdjursuppfödning och dess djurskyddsproblem är desamma överallt, i Finland likväl som i Danmark och Kina. Aktiva rovdjur som minkar och rävar, de arter som främst föds upp på pälsfarmer, hålls i långa rader av nätburar där deras beteendebehov inte kan tillgodoses, säger Salla Tuomivaara, medförfattare och verksamhetschef för den finländska organisationen Animalia.

Lanseringen av den nya kritiska pälsrapporten kommer lägligt, då pälsindustrin för bara två veckor sedan hade en utställning i Europaparlamentet, för att göra reklam för sitt djurskyddsprogram. Enligt rapporten hävdar Saga Furs att de är stolta över att deras päls kommer från länder med djurskyddslagstiftning som täcker pälsdjur, "från noga kontrollerade gårdar i EU eller Norge".

- Dessa djurskyddsprogram används som marknadsföringsinstrument för att skapa ett intryck av stränga djurskyddskrav, när nordisk pälsdjursuppfödning i själva verket kritiseras av djurskyddsexperter även i sina egna länder, säger medförfattaren och veterinären Siri Martinsen, verksamhetschef för den norska organisationen NOAH.

En av slutsatserna i rapporten är att företaget Saga Furs är att betrakta som en marknadsföringskampanj mot den ökande etiska medvetenheten i ett Europa som blir alltmer angeläget om djurs välfärd.

Rapporten "Nordic fur trade – marketed as responsible business" kommer att lanseras i Europaparlamentet, Bryssel, torsdagen den 15 oktober 13.00 - 14.00. Plats: ledamöternas Salong.

Lanseringen arrangeras av de internationella koalitionerna för djurskydd, Fur Free Alliance och Eurogroup for Animals, där Djurens Rätt ingår som svensk samarbetsorganisation.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: