Djurens Rätt
07 November 2019

Ny undersökning visar: 9 av 10 vill se ett förbud mot hönsburar

Enligt en ny opinionsundersökning (Novus, 2019) uppger 86 procent av de svarande att de tycker att det ska vara förbjudet att hålla hönor i burar där de inte har möjlighet att röra sig fritt. 

I Sverige är det nästan en miljon hönor som hålls i burar, medan burarna har fasats ut helt i flera andra länder. Djurens Rätt uppmanar nu svenska regeringen, och framförallt landsbygdsminister Jennie Nilsson, att införa ett förbud mot att hålla hönor i burar i Sverige.

– Det är tydligt att det finns en ökad medvetenhet bland konsumenterna och deras val leder till att färre hönor sitter i burar. Men för att inga hönor ska behöva leva sina liv i burar behöver politikerna agera, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt.

Ny rapport om burhållning av hönor

I den nya rapporten “Släpp burarna” reder Djurens Rätt ut varför burhållning av hönor behöver fasas ut och dessutom hur det kan göras. Till grund för rapporten ligger en diskussion mellan experter på juridik och djurskydd, aktörer inom äggproduktion och livsmedelshandeln samt Jordbruksverket.

Parallellt med rapporten, inleder Djurens Rätt även en ny kampanj med samma namn. På hemsidan släppburarna.se får allmänheten chansen att skriva under med sitt namn för att visa sitt stöd.

Rapporten riktar sig framför allt till politiker, tjänstemän samt representanter från företag och äggbranschen.

– Regeringen har möjlighet att skriva in i djurskyddsförordningen att inga hönor för äggproduktion får hållas i burar. Det är en möjlighet vi tycker att regeringen ska ta vara på, säger Camilla Bergvall.

Bakgrund: Hönor i bur i Sverige

I Sverige är det över 800 000 hönor som hålls i burar. Detta trots att det var på gång att förbjudas redan 1998. De lever på ett mindre utrymme än ett A4-ark per individ och har därmed ingen möjlighet att sträcka ut sina vingar. Hönorna har inte heller tillräcklig tillgång till ströbad, vilket betyder att de inte kan utföra naturliga putsningsbeteenden. De hålls på gallergolv och har bara en sittpinne som sitter så lågt att det är oklart om det upplevs som en upphöjd yta - vilket gör att de inte kan känna sig trygga.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: