Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_14
08 December 2023

Nya EU-förslag kan minska hundsmuggling

Lagstiftningsförslag från EU-kommissionen syftar till att stoppa hundsmuggling och öka välfärden för hundar och katter i ekonomisk verksamhet. Djurens Rätt är försiktigt positiva, men menar att det kan blir svårt att kontrollera den eskalerande online-handeln av djur.  

I presentationen av lagstiftningsförslagen pekade ansvarig EU-kommissionär Stella Kyriakides ut att det framför allt är valpfabrikerna som behöver förbjudas. Hon sa exempelvis: ”Hur kan vi prata om familjedjur […] men ändå köpa dem från fabriker?”  

Djurens Rätt är försiktigt positiva till att valpfabrikerna kan stoppas med lagstiftningsförslaget, men det kommer finnas fortsatta problem med online-handeln för en tid framöver. Oavsett är det välkommet att hundar och katter för första gången får skydd i hela EU.  

– Det är välkomnande att hundar och katter får allt fler rättigheter i EU. Men samtidigt kommer det finnas problem med hur det här lagstiftningsförslaget ska kontrolleras i online-handeln, och vi hoppas att det kan åtgärdas när förslaget går vidare till Ministerrådet och Europaparlamentet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Förslaget innehåller bland annat obligatoriska nationella databaser för identifiering och registrering av hundar och katter innan de säljs vidare. Sådana register finns redan i Sverige, men för alla hundar och katter, så det är mycket välkommet att liknande reglering nu når hela EU. De fem domänerna nämns i lagstiftningsförslaget, vilket inte skett för några andra djurslag i EU. Det innebär att katter och hundar får rätt att må bra, inte bara frihet från att må dåligt. Förslaget ska också syfta till att alla som föder upp hundar och katter i ekonomisk verksamhet måste ha tillstånd och utbildning för det. Onödiga operationer på djurens utseende och inavel ska dessutom förbjudas.  

Djurens Rätt inväntar fortsatt tidslinjen för övriga lagstiftningsförslag så att samtliga djurslag ska få skydd i EU, och att fler djurfabriker än valpfabriker monteras ned.  

Bli medlem

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att djurs rättigheter också ska återspeglas i lagstiftningen.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: