Djurens Rätt
31 May 2019

Nya regler för Barcelonas djurpark stoppar uppfödningen av djur för ett liv i fångenskap

Djurparker runt om i världen föder upp djur för ett liv i fångenskap, ofta med ambitionen att rädda hotade arter. Men många djur dödas också på djurparker när de inte längre får plats eller fyller ett syfte.

Men staden Barcelona har nu infört nya regler som tvingar stadens stora djurpark att endast föda upp djur där planen är att återinföra dem till ett liv i det vilda. Strategin kallas “compassionate conservation” skriver tidningen The Republic som rapporterar om beslutet.

”Vi vill att djurparker slutar föda upp djur som inte ingår i en uttalad strategi för att återföra dem till ett liv i det vilda istället för att föda upp dem för att liv i en bur”, sa aktivisterna Leonardo Anselmi från gruppen ZOO XXI enligt tidningen The Republic. I dagsläget återinförs 30 procent av djuren på djurparken till det vilda eller till reservat.

En expertgrupp ska nu ta beslut om de 300 olika arter som hålls på Barcelona djurpark, och den nya strategin ska vara på plats inom tre år. Den långsiktiga ambitionen är att djurparken ska bli till ett center med fokus på utbildning och forskning och en plats för djur som inte klarar av ett liv i frihet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: