Djurens Rätt
03 April 2015

Nya Zeeland förbjuder djurförsök för kosmetika

I december 2014 skrev vi om hur Nya Zeelands ansvariga minister för djurförsöksfrågor, Nathan Guy, meddelande att det var "högst osannolikt" att Nya Zeeland "nu eller i framtiden skulle godkänna projekt som innebär djurförsök för kosmetika på djur".

Uttalandet var ett steg framåt men ett förbud röstades så sent som i juni förra året ner i landets parlament. Några månader har nu ändå ett direkt förbud till slut röstats igenom i landets parlament.

Förbudet mot djurförsök för kosmetika är en del i en ny och skärpt djurskyddslagstiftning på Nya Zeeland och är en stor framgång för de organisationer som kampanjat för ett förbud.

- Vi är glada över att regeringen har insett att djurförsök för kosmetika är motbjudande och inte borde tillåtas. Nya Zeeland har härmed anslutit sig till en global rörelser för att få ett stopp för dessa djurförsök, säger Mandy Carter från den nyzeeländska organisation SAFE.

Förbudet gäller dock endast djurförsök som utförs i Nya Zeeland, inte importerade produkter och Mandy Carter säger nu att organisationen nu kommer fortsätta arbeta för att förbudet även ska gälla importerade produkter.

Förbud mot djurförsök för kosmetika finns nu i EU, Norge, Israel, Indien, Sydkorea och i den brasilianska delstaten São Paulo. Liknande initiativ är på gång i Australien, Brasilien, Taiwan och USA.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: