Djurens Rätt
17 October 2014

Nyfödd delfinunge i Finland dog en vecka gammal

För en vecka sedan trumpetade finsk media ut att en delfinunge hade fötts på delfinariet Särkänniemi i Tammerfors i Finland. I finsk media arrangerades namngivningstävlingar, och vissa lokala politiker såg framför sig hur detta skulle locka besökare till anläggningen.

Igår dock delfinungen, bara en vecka gammal. Och det var egentligen inte oväntat - av 16 födda ungar på delfinariet har bara två överlevt. Istället för de tidigare positiva tongångarna har nu istället en debatt om delfinarier blossat upp i Finland, och specifikt om delfinariet Särkänniemi borde stängas.

Ordföranden i Tammerfors stadsfullmäktige, Sanna Marin, kommenterade igårdödsfallet på Twitter och skrev att en utredning om hur delfineriet kan stängas ner bör tillsättas. I samband med födselns sa även Tammerfors biträdande borgmästare att diskussionen om att stänga delfinariet måste fortsätta, trots nytillskottet.

Här kan du skriva under en namninsamling och uppmana Tammerfors kommun att stänga Särkänniemi: www.oikeuttaelaimille.net/vetoomus-delfiinien-puolesta.

Delfiner intelligenta däggdjur med komplexa behov som de inte får utlopp för i fångenskap. Dödligheten för delfiner är betydligt högre i fångenskap än i det vilda, där de kan bli upp till 40 år gamla.

I Sverige är Kolmården utanför Norrköping den enda anläggning som håller delfiner. Oavsett var du är, oavsett om delfinerna är uppfödda i fångenskap eller viltfångade - ditt besök på ett delfinarium bidrar till den industri som världens delfinarier har blivit, och som delfiner lider och dör för. Besök inte delfinariet på Kolmården eller delfinarier utomlands!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: