Djurens Rätt
23 December 2016

Nytt avslöjande om hur krokodiler dödas för sitt skinn

I filmen, som släppts av den amerikanska djurrättsorganisationen PETA, går det att se hur krokodiler plågas och dödas på det mest vedervärdiga sätt. Skinnet används bl.a. till klockor och väskor, och anläggningen på filmen har försett bl.a. Louis Vuitton med skinn.

Här kan du se filmen – men vi vill varna för väldigt obehagliga bilder

Skor, väskor, skärp, plånböcker, skinnsoffor och skinnjackor– allt detta görs av djurs skinn. Skinnprodukter tillverkas vanligtvis av hudar från kor, grisar, getter, får, hästar, krokodiler, strutsar, kängurur och i vissa fall katter och hundar. Men skinnprodukter är mycket sällan märkta, och det är därför svårt att veta från vilket djur och varifrån skinnet kommer.

Skinn har länge setts som en biprodukt från köttindustrin, men sanningen är att många djur idag föds upp och dödas enbart för sitt skinn. Importen av produkter med krokodil- och alligatorskinn till Europa är hårt reglerad, men det finns undantag för produkter med skinn från krokodiler och alligatorer som föds upp i fångenskap och som inte tillhör utrotningshotade arter. Vissa typer av skinn, som de från hundar och katter, är förbjudet att importera och sälja inom EU, men få kontroller görs för att se till att lagstiftningen efterföljs.

Detta kan du göra

  • Köp inte produkter som kommer från djur! Regelbundet kommer avslöjanden om den hemska verkligheten bakom dessa produkter, som ofta inte är märkta, och andra gånger felmärkta. Att välja bort djurprodukter är det enda säkra sättet att säga nej till djurplågeri.
  • Kontakta företagen som säljer skinnprodukter! Ställ frågor, ställ krav.
Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: